Lille storebror

Christina Cronsioe, Mimmi Tollerup Grkovic
Eriksson & Lindgren, 2006

Föräldrarollen skildras väldigt konventionellt i Lille storebror. Innan lillasystern Sofia fötts finns pappan över huvud taget inte med: fokus ligger på den gravida mamman, hennes otymplighet och bebisen där inne i magen. När pappan sedan dyker upp står han med vagnen (Sofia är i mammas famn) och hjälper den nyblivna storebrodern Isak att hålla Sofia för första gången. Men sedan försvinner han igen, troligen till jobbet, medan mamman ammar, ammar, ammar, ammar och samtidigt lagar mat (”åt Isak, pappa och mamma”), byter blöja, läser saga och hänger tvätt med en arm. Pappan gör ytterligare ett par gästspel vid middagen och läggdags, medan mamman står för barnlek och dagishämtning (ja, förskola säger jag då).

IMG_5667

Men – detta är en bok som får både Tian och Tretton att stråla. För när Isaks inledande förundran över bebisars natur övergått i missnöje, så kommer ytterligare en vändpunkt:

En kväll vid sagostunden lägger pappa ner Sofia bredvid Isak i sängen. Då händer något. Sofia ler mot Isak och klappar honom lite. Det är första gången hon klappar någon. Och det är Isak hon klappar.

Och redan nästa dag skrattar Sofia ”när hon får syn på sin storebror”. Denna glädje i syskonskapet verkar både Tian och Tretton kunna ta till sig och lätt kunna relatera till, eller som Tian sa: ”Hon blir nog så glad när hon får se sin storebror”.

IMG_5668

Jag hade såklart helst sett en mer jämställd skildring av föräldraskapet, sådär som i Nejlika och lilla lillasyster (där skriver jag också om vad jag sökte efter i syskonböcker när Tretton skulle födas, och vad som i mina ögon är skillnaden mellan böcker om att få syskon och att ha syskon), men de andra beståndsdelarna i den här boken, det som handlar om att bebisar inte är så himla roliga från början, bebisars behov och hur de sedan börjar ta kontakt, är riktigt fin och på en nivå som passa många blivande och nyblivna storasyskon, i alla fall om man har en sådan där standarsåldersskillnad som vi har mellan Tian och Tretton. Så därför läser vi den ändå.

1 Comment

Filed under Bilderböcker

One response to “Lille storebror

  1. Pingback: Årets mest lästa… | tiotusenord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s