En Max och Maja-tjuvkik

Igår var jag och Tian på presentjakt, och när vi kom till bokhandeln var det skyltat med Max och Maja i barnhörnan – nämligen Max och Maja: titta och hitta – bok för små sakletare och Max och Maja: Godnattgrodan. Eftersom jag om många andra Max och Maja-böcker tidigare passade jag på att tjuvkika lite.

Resultatet: i Godnattgrodan åker Maja till Max för att sova över. Deras (icke könskodade) lek skildras. När de gått och lagt sig upptäcker Maja att hon glömt att ta med sig sitt favoritgosedjur, Grodis. Max försöker trösta henne genom att låna ut ett annat gosedjur efter Majas önskemål (grönt, groda etc) men ingenting fungerar förrän han tar det svåra beslutet att låna ut sitt eget favoritgosedjur. En fin uppvisning i empati och att förstå andras behov, och trevligt att det är den manliga karaktären som får göra det!

Titta och hitta blir däremot en märklig läsning om man läst de andra Max och Maja-böckerna, eftersom bilderna är tagna från de andra böckerna men med en ny historia. Den bild som i Det läskiga monstret illustrerar att Maja är rädd för monstret som är på väg in genom dörren illustrerar i Titta och hitta istället att Max klär ut sig till monster för att kittla Maja som tycker det är jättekul. Inte riktigt samma känsla att ge uttryck för, med andra ord! Visserligen är Majas uttryck på bilden så pass neutralt att man kanske inte reagerar på det om man läser Titta och hitta först, men läser man båda blir det kluvet.

Sedan är historien i Titta och hitta mest en uppräkning av vilka saker som Max och Maja brukar göra, vilket väl lätt blir fallet av bildlånarstrategin. Möjligen kan man försvara det med att det är just en titta-och-hitta-bok: på varje uppslag finns en rad saker presenterade i nederkant som man ombeds hitta i bilderna. Som jag skrev i min tidigare text om Max och Maja är bilderna väl genomarbetade och förtjänar att tittas på, men jag känner nog ändå att Titta och hitta mest är ett försök att kapitalisera på två nu etablerade figurer, och att man istället kan utforma sitt eget titta-och-hitta i de “ordinarie” böckerna.

Leave a comment

Filed under Bilderböcker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s